Skip to main content

Onze zorg

Na de bevalling

Ook na de bevalling zullen we nog een belangrijke rol spelen. Ik hoor geregeld : " oh, wat fijn, dat wisten we helemaal niet. Is er dan niet alleen kraamzorg". We komen een aantal keer langs en niet alleen langs om jullie te feliciteren en om jullie Wondertje te zien. Maar ook om de bevalling te bespreken en we nemen de tijd om je vragen te beantwoorden. Graag staan we in deze nieuwe periode voor jullie klaar en geven we aanvullende adviezen.

Mocht je vragen hebben of ongerust zijn,  dan kan je ons ook altijd bellen.

Kraamtijd

De kraamtijd begint zodra jullie kindje geboren is, een periode van veel nieuwe dingen en veel emoties. Je leert je kindje kennen, herstelt van je bevalling en gaat groeien in een nieuwe rol! Neem veel rust in deze tijd en wen samen aan de nieuwe situatie. Deze periode is officieel 6 weken.

De eerste 8 dagen

Deze dagen speelt kraamzorg een hele belangrijke rol. De kraamverzorgende komt elke dag een aantal uur en zorgt dat jullie veel leren over jullie kindje , de verzorging, borst- of flesvoeding en veiligheid.  Ook heeft zij aandacht voor de emotionele aspecten, je kan je verhaal kwijt en je onzekerheden. Zij doet een aantal medische controles en bij bijzonderheden zal ze contact opnemen met de verloskundige om te kijken of er aanpassingen nodig zijn in de zorg.

De hielprik

Hier in de regio wordt de hielprik meestal gedaan door de verloskundige, in de zwangerschap heb je hierover al informatie ontvangen. We doen dit tussen dag 4 en 8, gewoon bij jullie thuis.

Regel zaken
 • Geboorteaangifte: binnen 3 werkdagen na de geboorte. Maak hiervoor een afspraak bij de gemeente in de plaats waar de bevalling heeft plaatsgevonden.
  Makkelijk online afspraak maken, klik op de plaats van keuze:
  Pijnacker-Nootdorp-Delfgauw
  Delft
  Rotterdam
 • Zorgverzekering: na aangifte ontvang je een BSN, daarmee kun je je baby inschrijven bij de zorgverzekering
 • Huisarts: schrijf je baby in bij je huisarts
 • Centrum voor  Jeugd en Gezin (consultatiebureau) meld je baby daar aan